Accelerăm tranziția spre neutralitate climatică
Fondul pentru modernizare (,,FM”) este un instrument nou de finanțare ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european, prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde.
Finanțat din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, Fondul pentru modernizare urmărește să sprijine zece țări din UE cu venituri mai mici în tranziția lor către neutralitatea climatică, modernizându-le sectorul energetic și sistemele energetice în sens mai larg, sporind eficiența energetică și facilitând o tranziție echitabilă. Țările beneficiare sunt Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.
Fondul pentru modernizare sprijină investițiile în producerea și utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, eficiența energetică, stocarea energiei, modernizarea rețelelor energetice, inclusiv încălzirea centralizată, conductele și rețelele, precum și tranziția justă în regiunile dependente de carbon.
Fondul funcționează sub responsabilitatea statelor sale membre beneficiare, în strânsă cooperare cu Comisia Europeană și cu Banca Europeană de Investiții (BEI).
Ministerul Energiei este autoritatea naţională de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru modernizare.
Finanțarea prin FM se va realiza în cadrul unor scheme multi-anuale, perioada de implementare fiind 2021-2030.
Schemă înseamnă o propunere de investiții care respectă următoarele criterii:
cuprinde un set coerent de priorități compatibile cu obiectivele Fondului pentru modernizare și, datorită caracteristicilor proiectelor din cadrul său, poate fi considerată fie drept o investiție prioritară, fie drept o investiție neprioritară;
are o durată de peste un an;
are un domeniu de aplicare național sau regional și
are ca scop sprijinirea mai multor persoane sau entități publice sau private responsabile pentru inițierea sau pentru inițierea și punerea în aplicare a proiectelor în cadrul schemei.
Fondul pentru modernizare va contribui la nevoile semnificative de investiții ale celor 10 state membre cu venituri mai mici pentru a-și moderniza sistemele energetice.
Conform Directivei EU ETS, investiţiile care beneficiază de sprijin trebuie să fie conforme cu obiectivele exprimate în Comunicarea Comisiei din 11 decembrie 2019 privind „Pactul ecologic european” și în Regulamentul (UE) 2021/1119, precum și cu obiectivele pe termen lung exprimate în Acordul de la Paris. Statele membre beneficiare pot, după caz, să utilizeze resursele Fondului pentru modernizare pentru a finanţa investiţii care implică regiunile frontaliere adiacente ale Uniunii. Nu se acordă niciun sprijin din Fondul pentru modernizare unităţilor producătoare de energie care utilizează combustibili fosili.
Cel puțin 70% din resursele FM se pot utiliza pentru a sprijini investițiile în domeniile prioritare specificate la articolul 10d alineatul (2) din Directiva EU ETS revizuită, denumite „investiții prioritare” și anume:
(a) producţia și utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, inclusiv a hidrogenului din surse regenerabile;
(b) încălzirea și răcirea din surse regenerabile;
(c) reducerea consumului total de energie prin măsuri de eficienţă energetică, inclusiv în sectorul industrial, al transporturilor, al clădirilor, al agriculturii și al deșeurilor;
(d) stocarea energiei și modernizarea reţelelor energetice, inclusiv a managementului pe parte de cerere, a conductelor de termoficare a reţelelor pentru transportul de electricitate, precum și creșterea interconectărilor dintre statele membre și a infrastructurii pentru o mobilitate cu zero emisii;
(e) sprijinirea gospodăriilor cu venituri mici, inclusiv în zonele rurale și îndepărtate, pentru combaterea sărăciei energetice și pentru modernizarea sistemelor de încălzire ale acestora;
(f) o tranziţie justă în regiunile dependente de emisiile de dioxid de carbon din statele membre beneficiare, astfel încât să se sprijine realocarea, recalificarea și îmbunătăţirea competenţelor lucrătorilor, educaţia, iniţiativele legate de căutarea unui loc de muncă și întreprinderile nou înfiinţate, în dialog cu societatea civilă și partenerii sociali, într-o manieră care este în concordanţă cu acţiunile relevante incluse de statele membre în planurile lor teritoriale de tranziţie justă și care contribuie la acestea, în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) primul paragraf litera (k) din Regulamentul (UE) 2021/1056, după caz.
Titlu proiect | Contract finantare | Perioada implementare | Valoare proiect |
”Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum- Parc fotovoltaic in COMUNA GOICEA” | 401/26.11.2024 3987/27.11.2024 | 31.12.2026 | 703 493.10 lei |